Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Brindzás pogácsa

Sokáig úgy gondoltam, hogy a brindza a juhtúró szlovák elnevezése és ízében, állagában tökéletesen megegyezik a magyar testvérével. Az interneten kutakodva azonban végleg kitisztult a kép, hogy mi is a két termék közötti legfőbb különbség…
Először is a brindza nem is szlovák, hanem román (ennyit a gasztronómia tévhitekről…) eredetű és a juhtúróval ellentétben gomolyából készül, amit szárítással tartósítanak. A megszárított és lereszelt gomolyát lepréselik, és ebből keletkezik a jellegzetesen krémes és karakteres ízű brindzatúró. Jómagam egyébként kedvelem, leginkább mártásként elkészítve különböző húsok mellé esetleg tésztaételekhez…de ez egy sütemény blog, így tehát átkalandoznék a pékáruk világába.  🙂

Egyik péntek este született meg bennem az elhatározás, hogy én bizony friss meleg brindzás pogácsát szeretnék reggelire készíteni. A nagy elhatározásnak jó vége lett… reggel kilencre már ott várt minket a légiesen könnyed, szálakra szedhető, illatos, túrós pogácsa az asztalon. (Igaz korán kelés előzte meg, de bőven megérte!) Egy csésze teával pedig szinte abbahagyhatatlan… de nem is baj, mert legközelebb már csak vacsorát ettünk. 😉

Brindzás pogácsa

Hozzávalók:

Tészta

  • 35 dkg finomliszt
  • 1 dkg só
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg brindza (vagy juhtúró)
  • 3 ek tejföl
  • 1 dkg élesztő
  • 1 db tojás

Tetejére

  • 1 db tojás
  • 1 ek szezámmag(pirított)
Elkészítés:
  1. Első lépésként száraz serpenyőben pirítsuk meg a szezámmagot.
  2. Ezután egy keverőedénybe szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a vajat, a brindzát és a tejfölben elkevert élesztőt és az egy tojást. Összegyúrjuk és a tésztát jól kidolgozzuk. Cipót formázunk, majd 1-1,5 órát meleg helyen kelesztjük. (Ne lepődjetek meg, a tészta nem fog hatalmasra kelni, mert azt majd a sütőben teszi…:)
  3. Utána lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, bevágjuk, és tetszőleges méretű pogácsákat szaggatunk belőle (én a nagyobb vagy a közepes méretet javaslom, mert a végén akkor lesz igazán érezhető a puhasága).
  4. Kivajazott vagy sütőpapíros tepsire helyezzük és 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük.
  5. A második kelés után megkenjük a tojással és megszórjuk a szezámmaggal. A forró sütőbe toljuk és 30-35 perc alatt aranylóra sütjük.

brindzaspogi_1

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!