Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában

Kolbászos- pogácsa – Apák napjára :-)

Tudom, megint pogácsa…de mit is tehetek, ha a családomnak ez az abszolút favorit? Különösen apukám szereti ezeket a sós, abbahagyhatatlan, apró finomságokat. Most vasárnap apák napja van és mi mást is készíthetnék neki, mint egy jó pogácsát, egy kis különlegességgel „megfűszerezve”? Mindenféle szégyenkezés, és egészségtudatosság mellett lobbizva bevallom, hogy apukám bizony a frissen sült pogácsa mellett a jó minőségű házi kolbásznak sem tud ellentmondani…:D A neves ünnep alkalmából kombináltam ezt a két kedvencét és nagyon ízlett neki! Azt a bókot is megkaptam tőle, hogy ez bizony olyan finom, hogy egy pékségben is bőven megállná a helyét… nekem pedig ennél nagyobb dicséretre nincs is szükségem! 😉 Köszönöm apu! 

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • ½ ek só
  • 1 dl tej
  • 1 mk cukor
  • ½ tasak porélesztő
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 egész tojás
  • ½ szál jó minőségű parasztkolbász, apró kockákra felvágva

A kenéshez:

  • 1 db tojás sárgája
  • szezámmag

Elkészítés:

A tejet langyosítsuk fel, keverjük hozzá a cukrot és adjuk hozzá a porélesztőt. Futassuk fel kb. 10 perc alatt. Közben készítsük el a tésztát. A liszthez keverjük hozzá a sütőport és morzsoljuk össze a vajjal. Ezután keverjük hozzá sót, majd adjuk hozzá a felfutott élesztős tejet, a tejfölt az egésztojást és kezdjük el dagasztani. Kb. 10 perc dagasztás után adjuk hozzá az apró kockákra felvágott kolbászt és dagasszuk további 5 percig a tésztát. Ezután a tésztagombócot tegyük egy kilisztezett tálba és kelesszük kb. 1 órán keresztül.

A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra. A tetejét egy éles késsel rácsozzuk be és szaggassuk ki tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval. Ezután tegyük a pogácsákat sütőpapíros tepsibe és kenjük le a tojásságával, szórjuk meg a szezámmaggal. Előmelegített 190 fokos sütőben 20 perc alatt készre sülnek.  

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!