Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában

Szilva „szemek”

Ezt a sütireceptet egy régi, megsárgult lapú szakácskönyvben olvastam. Jópofának találtam a nevét, ugyanis a kész sütik tényleg úgy néznek ki, mintha hatalmas kék szemek figyelnének a tepsiből. 🙂 Egyébként nemcsak a neve tetszetős, de az íze is nagyon finom. Egy kicsit a szilvás gombócra „hajaz”, de a fahéjas szilvát nem krumplis tészta, hanem könnyű és omlós linzertészta öleli körül, amit a tetejére szórt ropogós, fahéjas cukor tesz még finomabbá. Jól záródó dobozban, pedig egy hétig is kibírja… bár nálunk két nap alatt elfogyott. 🙂

A süti a 80. VKF. játékra készült.

5

Hozzávalók:

  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg teljeskirőlésű tönkölyliszt (vagy akár a teljes mennyiség is lehet finomliszt)
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 ek zsír
  • 1 tk sütőpor
  • 1 db tojás
  • 4 ek porcukor
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 30 dkg magozott és félbevágott szilva
  • 2 ek fahéjjal kevert barna nádcukor (vagy kristálycukor)

Elkészítés:

  • Egy tálban keverjük össze a liszteket a sütőporral, majd morzsoljuk össze a zsiradékkal.
  • Ezután adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. Gyúrjunk belőle tésztát és pihentessük 30 percet a hűtőben.
  • Ezután, enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki és közepes méretű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a tésztát, minden másodikból készítsünk gyűrűformát egy kisebb méretű pogácsaszaggatóval.
  • A megmosott és félbevágott szilvákba tegyünk 1-1 mokkáskanálnyi fahéjas cukrot.
  • A cukros szilvára borítsunk egy teli tésztakorongot, fordítsuk meg, majd rakjuk rá a „gyűrűs” felét. Ezt addig ismételjük, amíg van tészta és szilva.

1 2

  • Ezután kenjük le tojással és szórjuk meg a maradék fahéjas cukorral.
  • Előmelegített 180 fokos sütőben 18 perc alatt süssük készre.

3 4

6 7

8 9

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!