Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában

A 75. VKF. forduló kiírása- „Hírességek asztalánál”

Másodjára ér az a megtiszteltetés, hogy háziasszonya lehetek, az egyik legnépszerűbb közös gasztro játékunknak a „Vigyázz, Kész, Főzz-nek”, amit 2007-ben Mautner Zsófi hívott életre.
A stafétabotot ezúttal Mirellától vehettem át, aki sikerrel szervezte meg a 74. fordulót –„A rétes” címmel (összefoglaló ITT olvasható).
Mivel már a 75. fordulónál tartunk a témaválasztás igencsak nehéz volt… számos csodás ötlettel és hozzávalóval találkoztam, amikor végigolvastam az előző fordulók témaköreit. Elődeim, jól feladták a leckét…:)

A 75. forduló a „Hírességek asztalánál”címet kapta. Szeretném, ha olyan ételeket, desszerteket készítenétek, ami valami módon köthető valamilyen történelmi személyiséghez, híres családhoz, esetleg ma is élő hírességhez.
Lehetnek olyan fogások amik egy-egy személyről vannak elnevezve, gondolok itt olyanra, mint a: Stroganoff bélszín, Stefánia vagdalt, Ujházy tyúkhúsleves, Mikszáth, Andrássy szelet vagy a Kossuth kifli.
Esetleg olyan különlegességekre, mint a „Melba Toast”, amit a  a 20. század elején élt Nellie Melba világhíres operaénekesnő tiszteletére alkottak meg.
A pizza Margherita története is egy híres emberhez vezethető vissza: Raffaello Esposito pizzasütő mester 1889-ben készítette Umberto király számára a nemzeti színben pompázó pizzát, azaz zöld bazsalikomot, piros paradicsomot és fehér mozzarella sajtot rakott rá.
Olyan finomságot is készíthettek, amiről tudjátok, hogy valamilyen híresség nagy kedvence volt.
Híres történet, hogy Déryné rajongott a Kolozsvári káposztáért, Petőfi pedig a túrós csuszáért.
Krúdy Gyula nagy ínyenc hírében állt, kedvencei közé tartozott a Ráczponty és a Körömpörkölt. Molnár Ferenc kedvenc desszertje pedig a rétes volt.
Persze, nem kikötés, hogy csakis a magyar „hírességek” asztaláról lophatunk ötleteket!
Kitekintve Európa felé elmondhatjuk, hogy még Medici Katalint a híres Crepe suzette, addig Marie Antoinette-et a fánk vette le teljesen a lábáról.
A lényeg, hogyha van kedvedtek, egy-egy elkészített étel mellé írjatok egy kis történetet is, hogy a jó receptek mellett, néhány érdekességet is megtudjunk az adott ételről. Az itteni kiírásban felsoroltak között is bátran választhattok!
Remélem, kedvet kaptok ehhez a játékhoz és sokan jelentkeztek majd! 🙂 A sütéshez- főzéshez adok bőven időt, a beküldési határidő:

2015 december 13. (vasárnap, éjfél)

Az elkészített műveket és a bejegyzésről szóló linkeket, a timeabodo89@gmail.com-ra küldjétek.
Azokat is szeretettel várom, akik nem rendelkeznek saját bloggal, de szívesen elkészítenének valamit a „hírességek asztaláról”. Ilyenkor az étel képe mellett, legyetek szívesek receptet is mellékelni! 🙂

K_3_2

 

Tehát, játékra fel, kóstoljuk végig a hírességek asztalát!

VIGYÁZZ, KÉSZ, FŐZZ! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!