Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában

Csokoládés Panna Cotta, eszpresszó sziruppal

(Curtis Stone receptje alapján- 13. szakácsmustra)

Amikor megláttam a 13. szakácsmustra alanyát, kicsit meglepődtem, mert Curtis Stone neve és munkássága teljesen ismeretlen volt számomra. Kicsit jobban utána olvastam és rájöttem, hogy a fiatal ausztrál szakács igencsak tehetséges. A sok- sok finom étel között, ami a honlapján van, bizony nagy erőfeszítést jelentett megtalálni a „befutót”.
Végül egy kényeztető desszertre a csokoládés panna cottára esett a választásom. Ez a magában is finom desszert ráadásként, még meleg kávésziruppal van megöntözve. Ahogy elolvastam a receptet rögtön beleszerettem, mert a csokoládé és a kávé kettősénél én sem ismerek nyerőbbet. Nem bántam meg, hogy elkészítettem! 😉

K_1

Az eredeti recept itt olvasható.
(Én annyiban módosítottam rajta, hogy kókusztejszínnel és kókusztejjel készítettem, valamint az eszpresszó szirupot cukor helyett étcsokoládéval édesítettem.)

IMG_4738_8

Hozzávalók 3 fő részére:

2 dl kókusztejszín (tejszín)
2 dl kókusztej (tej)
1 tk folyékony édesítőszer (1 ek cukor)
5 dkg étcsokoládé
6 db zselatinlap

Szirup

1 dl frissen lefőzött eszpresszó (nem nescafe !!!)
3 kocka étcsoki
1 mk vaníliaaroma

Elkészítés:

Egy lábasban összeforraljuk a tejszínt, a tejet és az édesítőt. Lehúzzuk a lángról és hozzáadjuk a kockákra tördelt csokoládét, addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad. Közben hidegvízben áztatjuk a zselatinlapokat, kinyomkodjuk és a még meleg csokoládés krémhez keverjük.

IMG_4699_1 IMG_4701_2

Három formát (vagy kis tálkát) előkészítünk, majd miután langyosra hűlt a krém egyenletesen eloszlatjuk bennük. Minimum egy fél napra lefóliázva a hűtőbe rakjuk.

IMG_4702_3

Tálalás előtt elkészítjük a szirupot. Ehhez nincs már dolgunk, mint a kávét, a csokoládét és a vaníliát alacsony lángon sűrű sziruppá főzni (ehhez kb. 5 perc szükséges). Közben kivesszük a panna cottá-kat a hűtőből. Egy edényben vizet melegítünk és bele rakjuk 2-3 percre a formákat. Ez idő alatt a massza elválik a forma falától. A tálkák tetejére egy tányért rakunk és óvatosan átfordítjuk. Ekkor kicsusszan formából, megöntözzük a szósszal és így tálaljuk a finom panna cotta-t. Jó étvágyat! 🙂

IMG_4732-4

IMG_4734_6

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!