Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában

Rákóczi Túrós – 23. blogkóstoló

Ezt a sütit egy újabb „blogos” játékra készítettem, ami ezúttal a http://szenhidratnelkul.blogspot.hu/ szervezésben került kihirdetésre. A játék lényege, hogy sorsolásos rendszer segítségével minden blog (aki jelentkezik a játékra) kap egy másik blogot, amiről valamilyen receptet kell elkészíteni. Nagyon szeretem ezt a játékot, mert így számtalan új receptet fedezhetek fel, amellett, hogy a bloggertársaimat is jobban megismerem…:)
Fortuna közbenjárásával Éva blogját a (http://takarekoskonyha.blogspot.hu/) kaptam, aminek nagyon örültem, hiszen régóta olvasója vagyok. Szeretek kutakodni a receptjei között, mert a sok-sok interneten keringő” modern” írás között, Évánál mindig megtalálom a jól ismert, klasszikus, az otthon melegét és idéző ízeket. Ezúttal tehát mindenképpen egy ilyen süteményt kerestem nála.

A történet másik oldala, hogy van egy igen kedves barátnőm, aki minden sütit imád, amiben túró van. Egyik este, munka után pletyis estét tartottunk nálam, én pedig úgy gondoltam, hogy drága Berta barátnőmet meglepem az Éva receptje alapján készülő Rákóczi Túróssal. Együtt a barátnőmmel kb. egy órácska alatt összedobtuk, remekül sikerült … Langyosan egyszerűen mennyei volt. A finom porhanyós linzertésztán elterülő, házi baracklekvár (saját..;), a csodás túrókrémmel és tojáshabbal, nem lehet tovább ragozni… kalóriák ide vagy oda, nem tudtunk neki ellenállni! 🙂

Meleg szívvel ajánlom mindenkinek ezt a fenséges sütit, Évának pedig köszönöm a remek receptet (amelyet ITT olvashattok)!

k_1

Hozzávalók: (kicsit módosítottam az Éva által megadott mennyiségeken, mert kisebb adagot készítettem):
20 dkg liszt
8 dkg margarin
2 db tojás sárgája
1 csipet só
6 dkg porcukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
½ citrom reszelt héja

Krém:
60 dkg túró
½ pohárnyi tejföl
½ citrom reszelt héja és leve
3 tojás sárgája
1 csipet só
15 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliáscukor
3 ek búzadara
(aki szereti, tehet bele 2-3 maréknyi mazsolát)

20 dkg sárgabaracklekvár

Tojáshab:
5 db tojás fehérje
1 csipet só
6 dkg cukor

Elkészítés:

A linzeralaphoz a lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, a cukorral és a sóval, majd morzsoljuk össze a margarinnal, reszeljük hozzá a citromhéját, legvégül pedig adjuk hozzá a két tojássárgáját is. Gyúrjunk közepesen lágy tésztát és rakjuk a hűtőbe egy órácskára.
A pihentetési idő letelte után, a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra és tegyük közepes méretű kivajazott tepsibe. Előmelegített sütőben (180 fokosban) süssük 10 percet, amíg enyhe barna színt nem kap.

IMG_3552

Közben állítsuk össze a túrókrémet. Ehhez egy tálba rakjuk bele a túrót, a cukrokat, a citrom héját és a levét, a tojások sárgáját, a sót és a tejfölt, a búzadarát, majd alaposan keverjük össze.

A tésztát vegyük ki, a tetején egyenletesen oszlassuk el a sárgabaracklekvárt, majd a túrókrémet és dugjuk vissza a sütőbe további 15 percre.

IMG_3554

 

IMG_3556

 

IMG_3558

Eközben verjük fel az 5 db tojásnak a fehérjét a kicsi sóval és a cukorral. Alaposan, addig, amíg jó kemény habot nem kapunk… alkalmazzuk a habkalap próbát…;)

Végül, a 15 perc letelte után, ezt is oszlassuk el a süti tetején és tegyük vissza a sütőbe 10 percre, egészen addig, amíg a tojáshab szép aranybarnára nem sül.

IMG_3563

Hűtsük 15-20 percet és utána tálaljuk, nekem még langyosan ízlett a legjobban, de hidegen is kiváló, sőt…! 🙂

IMG_3565_3

 

IMG_3570_6

 

IMG_3577_9

 

k_2

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Én köszönöm a receptet! Örülök, hogy rátaláltam és volt lehetőségem elkészíteni ezt a finom a sütit, nagy kedvenc lett! 🙂

  2. Jánosné Bölöni says:

    Nagyon jól sikerült örülök hogy ezt választottad és azt hogy ízlett külön öröm! Nagyon szereti a családunk!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!